lørdag 21. mars 2009

Paven bruker ikke kondom

Paven er på reise i Afrika, og kondomer er selvsagt på hans agenda. Etter å ha tilgitt en haulocaustfornekter og uttalt seg lite kjærlighetsfullt om homofili i det siste, var selvsagt dette ikke mer enn man kunne forvente. Paven fremstår stadig som mer og mer forvridd i sitt syn på verden, og jeg sitter og strever med å forstå hvordan katolikker helt refleksjonsløst aksepterer hans stadig nye utspill, som viser at mannen er utenfor virkeligheten, ikke skjønner noe som helst om den verden vi lever i, men likevel tillater seg skråsikre råd, som dessverre de minst utdannede, minst opplyste og mest sårbare av hans undersåtter lytter til. Og så blir de HIV smittet...... For meg er dette ganske enkel logikk, hvordan kan da Paven se det så anderledes?

Kanskje fordi jeg lever i en virkelig verden, møter alle slags mennesker, surfer på internett og leser blogger, infosites, aviser, you name it. Mens paven bare treffer kardinaler i fortrolig samtale, kardinaler som er like isolert fra verden som han er.

Men sånn er det sikkert med mange andre viktige personer også. Hvor mange "vanlige" mennesker treffer Jens Stoltenberg? Sikkert noen, men de fleste er rådgivere som vasser i akkurat samme miljø som han gjør. Jeg så i avisen for noen dager siden at hverken Rimi-Hagen eller Statoil-Lund kjente noen som var arbeidsledige, men hadde sett i avisa at det visstnok var mange... Det er sikkert ikke lett å skjønne samfunnet når vi er så oppdelt i grupper med vanntette skott imellom, man treffer stort sett folk som en selv, som tenker som en selv. Det er ikke rart vi blir redd for det som er anderledes, når vi aldri har tatt det i øyensyn selv. Muslimer som aldri har sett en vanlig norsk familie, en vanlig norsk familie som ikke kjenner noen muslimer, en predikant på Vestlandet som aldri har snakket med en homofil, bare sett bilder i avisa fra en parade et eller annet sted med noen outrert påkledde homser.

Hva kan vi gjøre med det, hvordan kan vi endre på dette slik at verden blir bedre? Jeg har tenkt mye på det, og jeg har bare funnet et mulig svar: GÅ PÅ BAR! Om alle gikk på bar en gang i uka, forskjellig bar hver gang, alene, ikke i en gjeng, satte seg ved baren og snakket med sidemannenen eller kvinnen, så lærte man et nytt menneske å kjenne, som forhåpentlig hadde andre erfaringer og andre synspunkter enn du selv.

Men så er det jo noe med at å gå på bar er ikke akseptert hverken av predikanter, muslimer eller avholdsfolk. Så da blir det vel som det blir, det er den samme gjengen som går på bar hver gang og diskuterer om vår håpløse verden der hverken Paven, Hagen, Lund, Stoltenberg eller andre med makt og mening skjønner noe av den virkelige verden. Den verden som vi på baren er de eneste som skjønner....eller var det omvendt, var det de som skjønte og vi som.....?