fredag 10. april 2009

Påskespam

Vi som beveger oss på nett vet mer enn nok om spam. Men noenganger blir jeg litt fascinert av spam også. Hvordan fungerer egentlig spam-verdenen? Hvordan finner de meg der ute og sender meg akkurat den spam-mailen?
Jeg har denne uken fått ca 25 spam mails med nesten helt uimotståelige økonomiske tilbud. Tre kategorier skiller seg ut:
  • jeg har vunnet i et eller annet lotteri jeg hverken har hørt om eller deltatt i
  • noen som mener jeg er en kar man kan stole på har funnet min epostadresse via via noe som hørs respektablet ut, og mener jeg kan hjelpe med å overføre arven etter noen som er i ferd med å dø/akkurat har dødd. Jeg har notert meg at brystkreft er et betydelig problem blant formuende på Elfenbenskysten, i Midt østen er det mer av lunge kreft.
  • Ettersom alle finansielle redningpakker til banker og finansinstitusjoner nå rulles ut i stor fart, detter det litt av lasset både her og der. Både i CitiBank, Barclays, ING og Ulster Bank finnes det utro tjenere som har gitt meg noen flotte muligheter til å bli rik i en fei, mot en liten motytelse som bankkontonr, kopi av pass, brevhode med mine detaljer på og slike små trivialiteter.

Det som fascinerer meg er at nesten alt av spam denne uken har vært av typen "bli rik", mens det for et par uker siden var svært mange som var opptatt av min kropp og helse. Og jeg må innrømme mye fokus er mot det som de fleste vil kalle "private deler" av kroppen. Det skal være mulig å gjøre noe med både utseende og funksjonalitet, ifølge epostene. Hvor de har det fra at jeg trenger hjelp på dette området må gudene vite. Jeg tar det egentlig som en personlig fornærmelse, men har likevel ikke svart, bare slettet mailene, for det har jeg hørst skal være tryggest. Men noen ganger har det holdt hard å ikke sende noen velvalgte ord tilbake. Når folk skriver "you may once again impress your woman" blir jeg rett og slett fornærmet!

Så det går i bølger, for litt siden var det også noen som var veldig opptatt av at jeg skulle bruke en formue på helsekost, urter og den slags...

Jeg lurer som sagt på hvordan dette funker, kan de analysere meg til de grader at de kjenner mine behov? Alle disse økonomiske tilbudene kan jo ha noe med at jeg fikk en rimelig saftig baksmell på skatten, så kanskje tror de jeg er litt myk på pengefronten om dagen ? Men hvor i huleste har de fått greie på baksmellen min? Jeg har holdt rimelig tett om det, for nesten alle jeg har snakket med fikk penger igjen i år, så jeg føler meg litt uttafor der. Lekker noen hos kemneren? Har alle disse nigeriaforetakene hacket ligningskontoret?

Men det som forundrer meg aller mest er at slike mail sendes ut. For det må jo bety at noen går på, tror de har vunnet i lotteriet de ikke kjøpte lodd i, har blitt anbefalt av Chamber of Commerce på Elfenbeskysten fordi man skal være "hel ved" osv.

Folk som er flinke nok til å ha epostadresse på en moderne computer med keyboard shortcuts og kan registrere seg på Yahoo Messenger, har de ikke nok i skallen til å skjønne at alt dette bare er tull? Er det virkelig noen som tror at tante Elviria har dødd av brystkreft og etterlatt seg 45 millioner dollar og som eneste arving er villig til å dele med akkurat deg?

Så konklusjonen må være at det er mange dumme der ute........
Og jeg får tegne meg på listen over de dumme selv, for jeg kjøpte jo et strukturert produkt som skulle gjøre meg rik for noen år tilbake selv. I ettertid når jeg ser på det, var det jo omtrent like godt som eposten fra Ethel Compadores på Elfenbenskysten som jeg fikk idag..........

torsdag 9. april 2009

Påskekrim

Det er tid for påskekrim, men ettersom jeg er langt fra NRKs dekningsområde denne påsken, går jeg glipp av noe av det klassiske i en norsk påske, årets krimserie. Men med tilgang til nett og mulighet til å følge nyhetene er det sannelig nok med påskekrim tilgjengelig. Journalister og bloggere tar for seg Røkke og hans hoffs siste eskapader, i Bangkok har en halv million mennesker tatt til gatene for politisk forandring, i Moldova har studenter og andre marsjert mot valgresultatet, utenfor Somalia er nok et skip kapret og hele det internasjonale marineapparat i området er lurt trill rundt. Og alt dette etter at verdensøkonomien er smeltet ned og vi endelig fikk svar på hvordan det var mulig for toppene å tjene en milliard i året og nyansatte fikk 10 MNOK i begynnerlønn. Svaret var jo lite enkelt som det var utrolig, det var ikke mulig, det var bare varmluft alt sammen, og som kjent faller varmluftsballonger ned etter en stund med lufting oppstigning.

Hvorfor ser og leser vi så krim i en verden så full av "real life crime", eller i hvertfall ting som kan se ut som det og som gir spenning nok for enhver? Kanksje fordi vi vet at krim i bok og filmformat bare er fiksjon, og fordi de virkelige historiene er nesten like skremmende, og ikke får sin løsning i siste akt. Blir krimboka for spennende kan vi lese til 3 på natta og få løsningen. Løsningen på de virkelige historiene som f eks Aker dramaet får vi ikke på lenge uansett hvor lenge vi sitter oppe og ser på nettsider, men svaret kommer nok engang, selv om mange vil det skal ta tid og være mest mulig diffust.

Så krim er god tidtrøyte og trøst når verden rundt blir for voldsom. Og det er en god distraksjon når skuffelsen over alle de vi trodde godt om blir for stor, og når de store saker i verden ikke ser ut til å ha noen fornuftig løsning, i alle fall ikke på kort sikt.

Men påsken er jo over om 3-4 dager, og vi er tilbake i den virkelige verden. Disse linjene er skrevet i 30.000 fot over Indokina, og snart lander jeg i byen hvor Miss Saigon engang bodde og ble hovedfigur i musical med samme navn. Det er langt fra første gang her, men det minner meg om at det finnes håp og muligheter. Vietnam er jo et stykke fra mønsterland enda på områder som rettsikkerhet, menneskerettigheter og pressefrihet, men du verden så langt de har kommet etter krigens avslutning. Min kollegas far er fra nord men kom til Saigon som Vietcong-soldat, og har vært der siden. Hans historier er fascinerende, skremmende og fine. Og viser at det finnes håp, konflikter finner løsninger, rettferdigheten skjer ofte, selv om vi syns det tar fryktelig lang tid. Så påminnelsen til oss alle i disse påskekrimtider, får være at det bare er nyhetsbildet som er fordreid, for det er bare dagens røverhistorier som fortelles, solkinnshistoriene må vi finne selv og passe på å fortelle så ofte vi har en mulighet. Så om 2-3 år kommer nok historien om at Røkke finte var ufin og alt er ordnet opp i, at demonstrasjonene i Bangkok fikk politikerne til å bli mer lydhøre så bøndene i nord får sin rimelige del i økonomien og at Somalia har fått en regjering, så piratene har fått jobb som skattefuter og politimenn.

Men de historiene kommer ikke i media, de må vi ut og oppsøke selv for å finne. Så dette var egentlig en oppfordring til folk om å kutte ut påskefjellet, krimbøker og lilla klister og ta seg en tur ut i verden og se at det ikke er så ille som vi lett kan få inntrykk av der ute, langt fra Hafjell, Geilo og Sirdalen!