onsdag 22. april 2009

Røkke og "je" og vi andre

Idag har jeg fulgt pressekonferansen til Røkke og Aker, var riktignok ikke der, men satt og ventet på flyforbindelse i Bangkok og fulgte mange flinke Twittrere som var istand til å formidle både innhold og stemning på en fantastisk måte. takk til @GunnarStavrum @orjas @martineaurdal @pervalebrokk og endel andre. Så de som var i tvil om Twitter er nyttig, det er herved bevist at det er det.

Jeg har valgt å bruke et bilde jeg tok i et temple i Laos forrige uke som illustrasjon på dagens kommentar. Når jeg følger Twitter, får jeg inntrykk av at dette er bildet Kjell Inge Røkke gjerne vil at vi "folket" , og kanskje helst journalistfolket skal ha av han. Uskylden selv som har blitt dratt inn i noe fryktelige greier av folk som ikke skjønner det minste, og hans eneste tanke har vært hvor snill og god han skulle være, og gi bort milliarder på milliarder til fine ting, utdanning, forskning, vitenskap, ja kanskje et institutt for godhet, for alt vi vet.

Og dette er altså Kjell Inge Røkke, han vi har kjent fra ulike sirkusmanesjer fra 90-tallet. Som har gått fra å "visualisere" verdier dengang han kapret Aker og betalte med deres egne penger, til idag å være "industribyggeren" som skaper verdier. Det hørtes faktisk ut som uten han og Aker, ville fremtiden for lille Norge se ganske mørk ut! Og på toppen av alt dette, er mannen plaget av vondt i magen og dårlig søvn, et resultat av ubegrenset snillhet, intet annet!

Det jeg lurer på er om Røkke tror på det han sier selv, eller om har tror at vi som hører på skal tro han? Han tror det nok selv, for han kunne neppe kjørt de løp han har kjørt uten en blind tro på egne evner og ikke minst en ekstrem fandenivoldsk innstilling til både livet og forretningslivet. Men tror han at andre tror det, eller tenker han at det driter jeg i, bare jeg klarer å virke offensiv og sikker, så holder de nok fred? Og så er han nok omgitt av ja-folk som beundrer han grenseløst, fordi han er en vinner, han har gjort de rike og deres fremtidige posisjon er helt avhenging av at disse relasjoner fortsetter. Advokater, meglere, pr-folk, restauratører osv osv. Alle spiser de av Røkkes fat, og alle har de bygget sitt liv som Røkkes tjenerskap og hoff. Hans hoffnarrer, folk med utdannelse og vett i hodet, som bruker dette bare til ett formål: sikre at Røkke vinner, blir rikere, blir større, for da blir de selv en del av det.

Jeg vil anbefale timeout til dere alle, enten dere har løs mage eller dårlig nattesøvn, eller ingen av delene for den del. Stopp opp, tenk, var det ikke mer enn dette jeg brukt 5 år på jussen eller 4 år på NHH til? Ta en tur til et tempel i Laos for eksempel, sitt stille i et par dager og TENK på om det var mer enn dette som var meningen med livet. Det fine med et tempel i Laos foran et tempel på Tjøme, Hankø eller Geilo er at det hverken er mobildekning, bredbånd eller finansaviser å få kjøpt, så du må faktisk skape ditt eget innhold i dagen. Ikke en Tweet engang til inspirasjon, men det er ganske så spennende å prøve! Adresse kan skaffes på forspørsel, men vil ikke oppgi den her, for da får de vel et fryktelig renn på dørene!

Lykke til alle sammen!


mandag 20. april 2009

Landsmøte i AP, verdensøkonomi og innvandring

Nå er det lansmøtetid i Ap, og etter hvert hos alle de andre. Der tømres jo politikken for de neste år og smørbrødlistene over hva vi skal være for og imot i neste 4.-årsperiode skrives. Og politiske kommentatorer fra ulike hold, både de med politisk og journalistisk ståsted er ute med sine første reaksjoner. Selv har jeg bare kommet over to saker som har klart å engasjere meg så langt: Trond G(r)iske syns mange er for griske, og om Aker mener vi ikke noe som helst før saken forhåpentligvis er glemt, uti mai engang. Mon tro hvilken sak som kan komme opp og overskygge Aker? Kanskje at verdensøkonomien ikke var så gal, det var bare psykologien som var litt på skakke, og når vi har fått tatt nok antidepressiva er alt som før og trærne som vokste inn i himmelen gjør fortsatt det, bare litt lavt skydekke en periode som gjorde oss litt nedfor?

Og jeg ser at vi skal fortsatt fokusere på arbeid til alle, bedre velferdsordninger og snillere elever på skolen, samt at innvandringspolitikken skal fikses slik at ikke 80-90 % av folk truer (i meningsmålinger) med å stemme FrP.

Innvandringspolitikk er interessant. Det er det eneste samfunnsspørsmål som har vært klin umulig å diskutere de siste 10 årene. Sikkert fordi Norge prøver å fremstå som snillest i verden, men de snille er jo ofte de dumme. (Bare spør Dag Terje Andersen, han som skrev avtalen med Røkke..). Derfor har FrP blitt Norges største/neste største parti. For det partiet er jo 90% uenige med i det meste og 90% enige med om innvandring. Om ikke enig i deres innvandringspolitikk, så i alle fall at den er helt skakk-kjørt i Norge, og setter pris på at de setter temaet på dagsorden. Vi blir lurt trill rundt av menneskesmulglere, jungeltelegrafister som sprer oppskrifter og dumme byråkrater og politikere som ikke tør ta en debatt og slett ikke tør ta beslutninger! Og dermed sikrer at FrP forblir stort selv om (nesten) ingen tror på deres politikk, bare er glade for at noen tar opp innvandring.

Nå tror nok mange at jeg er både fremmedfiendtlig og innvandringsfiendtling allerede, bare fordi jeg har skrevet linjene ovenfor. Så feil kan man ta når man er opphengt i at innvandring er tabu. Jeg er FOR innvandring, jeg er FOR betydelig hjelp til de som kommer til Norge, jeg er FOR at folk i nød skal få beskyttelse. Men jeg er også overbevist at norsk innvandringpolitikk neppe bidrar noe særlig til noen av de høye mål vi har for Norge som nasjon på dette området. Rett og slett fordi vi er så redde for å bli kalt rasister og støte noen at vi ikke tør ta en diskusjon om hvordan vi skal styre og kontrollere innvandring på en god måte for både de som kommer, de som har kommet og nå etablerer seg og for de mange nordmenn som har holdt til på skuta en stund. Derimot er den bra for menneskesmuglere og svindlere og voldsmenn av ulike slag.

Når det idag, midt under lansmøtet til AP lanseres et nytt internasjonalt arbeiderparti (ILP) som vil forby homofili , svinekjøtt, gi imamer statsansettelse, fri innreise for ektefeller fra 3.verden, samt selvsagt ha ned bensinprisen syns jeg det er et godt tegn på hvor elendig vi har klart integrasjonen. Partiet lanseres på to TV kanaler i Pakistan, av en innvandrer som kom til Norge i 1974 og fortsatt ikke ser norsk TV, og med landsmenn som fortsatt ikke ser norsk TV, antakelig fordi mange ikke snakker norsk enda...

Lanseringen av det nye partiet burde få klokker til å ringe på både APs landsmøte og alle andre landsmøter i tiden framover. Det er det beste tegn på fiasko i norsk innvandringpolitikk på en stund, men er sikkert ikke det siste, dessverre! Hvorfor er ikke disse politisk interesserte mennesker på APs landsmøte i stedet for i Punjab idag?

Så jeg ser fram til en spennede landsmøtesesong der det skjer viktigere ting enn 70-årsdager, hakk i plata-taler om griskhet og omsorg, og noen relle debatter om hvordan Norge skal utformes over de neste 30-50 år, ikke bare frem til Aker saken er løst.