tirsdag 1. september 2009

Bør bestanden reduseres?

Det har vært oppmerksomhet rundt rovdyrbestanden i Norge denne valgkampen. Både politikere og kommentarer har fokusert på konflikten mellom rovdyr og landbruk. Den diskusjonen jeg savner er om menneskebestanden på kloden. Det er idag ca 6.5 milliarder av arten homo sapiens på jorden, det finnes knapt et homo sapiens fritt område, bortsett fra polene og noen fjelltopper. Dette tallet øker med 650 hvert sekund, 1 ny million hver 3-4 dag og hvert 3-4 år har vi fått et nytt USA i befolkningsvekst. I 2050 vil det være en milliard flere mennesker i Afrika.

Ingen ser ut til å ta denne diskusjonen. Riktignok er det ikke et nasjonalt tema for Norge alene, men som en (ønsket) pådriver i internasjonal politikk, er det merkelig at ingen engang nevner saken. Hvordan vil denne befolkningsveksten innvirke på helse, miljø, økonomi, migrasjon osv? Er det i det hele tatt mulig at kloden vil overleve en slik befolkningsvekst? Eller vokser bestanden av mennesker i en slik takt at vi sakte med sikkert går mot en undergang? Er det mulig å ta nasjonale og internasjonale politiske grep for å snu trenden? I Kina ble det i 1980 født 6 barn pr famile, i 1990 var tallet redusert til 3, og etter politiske grep er det idag litt over 1 . Så det er jo mulig, men historien viser at det kan skje bare på to måter:
1) Økonomisk vekst
2) Dramatiske politiske grep.
Ellers selvsagt helst begge deler samtidig. Eller blir det for vanskelig for politikere i demokratiske systemer og internasjonale organer, så vi løser det gjennom økt matvareproduksjon med GMO etc, ispedd litt miljøpolitikk som uansett ikke virker før i neste generasjon. Og da har jo denne blir til matjord uansett...

I sluttanalysen dreier det seg jo om kloden kan by sine innebyggere et verdig liv. Et liv hvor sult, sykdom, kriminalitet, trygghet osv på et minimumsnivå er noe folk får oppleve. Men det virker som om debatten er for betent, for farlig og lett kan komme til å feil fokus. For det er jo i Asia og Afrika problemet er størst, da tør ikke politikere hjemme og i andre vestlige land ta debatten. Men vi kan jo begynne med å legge ned den katolske kirke som er mot prevensjon og bruk av kondomer, så kan vi kanskje snu trenden på to sosiale indikatorer, barnefødsler pr kvinne og sykdomsspredning. Men det er vel også for vanskelig. I mellomtiden får vi oje oss over at en del av de som søker et bedre liv kommer til Norge og Europa. Det er alltid lettere å behandle symptomer enn årsak, bare spør fastlegen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar