mandag 6. juli 2009

Flygeledere, politi, leger......

Politiet ved sin utrettelige (og mange vil si urimelige) leder Arne Johannesen har fått mye presse den siste tiden på sin kamp for bedre lønn. Ja, for til tross for alle utspill om effektivisering, "tilbod om mykje meir politikraft" og andre utsspill i saken, koker det hele ned til en ting "meir pengar"! De av oss som fortsatt har rimelig kontroll på langtidshukommelsen kjenner igjen ordbruk, strategi og resultat av kollega Rolf Skrede i Flygelederforbundet. Vi kan fortsatt få tårer i øynene når Skrede i fullt alvor sto fram på TV og forklarte at 40% sykemeldinger på Røyken kontrollsentral, som lammet norsk luftfart i lange perioder skyldtes at flygelederne var svært lei seg pga av vanskelige arbeidsforhold, og det faktum at sentralen kunne bli nedlagt om 8-10 år og relokalisert til Sola. Han snakket som om han faktisk trodde det selv, det var bare oss uskyldige reisende og TV seerne som skjønte at dette var beinhard lønnskamp. Og som om vi ikke skjønner at politiet nå driver beinhard lønnskamp, uansett hva Arne Johannesen måtte si offentlig. 16 av 20 veltrente, friske og kjekke politifolk i Stavanger blir ikke syke mellom kl 14 og 15 på en fredag ettermiddag, og leverer helt ukoordinerte egenmenldiger på dette. Man må hete Arne Johannesen for å tro det, i alle fall stå fra på TV og si at man tror det!

Neste gruppe ut nå er legene. Alle tror at saken om Helseminister Hansen og hans venn fra SV som fylte opp aviser i en uke dreide seg og uetisk bruk av politisk innflytelse i køhelsenorge. Det hadde ingenting med det det å gjøre, og legene som lekket saken, vet at den mest utbredte korrupsjon i norsk helsevesen er det de selv som står for. Uten at det kommer i avisen. Når en erfaren lege blir syk slipper han både helsekø, behandlig av en assistentlege eller turnuskandidat. Han kommer rett inn i MR og får sine resultater vurdert av spesialist uten ventetid. Det er alltid en kullkamerat, en kollega fra styret i den lokale legeforening osv som sørger for dette.

Hva har så flygeledere, politifolk og leger til felles? Jo, de har det til felles at at de de tar ut i mer lønn og kompensasjon kommer fra felleskassen, "spleiselaget" til Kristin og Jens. Når de får mer blir det mindre til noe annet. Og de sitter alle i maktposisjoner i samfunnet som gjør at sannsynsligheten for å få gjennomslag er relativt stor sammenlignet med andre, mindre samfunnskritiske grupper.

Jeg har ingen formening om hva som er "rett lønn" for ulike grupper. Men jeg er opptatt av at vi har en åpen og ærlig debatt om dette. I vårt spesialiserte samfunn der enkeltgrupper i praksis kan holde samfunnet som gissel om man mangler etiske og moralske normer for sitt virke, er dette en ekstremt viktig debatt. Skal vi opprettholde arbeidstakerrettigheter som egenmelding, trygderettigheter osv, må et sett spilleregler vi har bygget opp over lang tid følges av alle. At flygeledere, som sitter gjemt inne i fjellhaller og i toppen av tårn og aldri ser sine kunder, bryter dette regelverk, kan man kanskje forstå, i alle fall forklare. Men at politiet gjør det, er helt uforklarlig, og at legestanden nå ser ut til å være lærenemme, er skremmende.

Og at journalister og politikere er fraværende i debattten om hva som er i ferd med å skje er ikke bare skremmende, men antakelig et tegn på at speiselaget og velferdssamfunnents dager snart er talte. Var det det vi ønsket oss, folkens?
http://bloggurat.net/minblogg/registrere/3b8d587336ab6fd627f31b8136bd8d45370aa005

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar