onsdag 17. juni 2009

Hvem er "STATEN"?

Jeg sitter og leser om Hilde Walstad på Nettavisen, som akkurat har solgt TV'en for å betale for mannens begravelse. Hun er trygdet, men har nå ventet 10 måneder på utbetalinger, på tross av lovnader og løgn fra NAV i hele perioden. Og det er jo dessverre ikke en uvanlig sak, vi har sett mange av de gjennom det siste året. Og flere blir det, garantert!

På den annen side leser man om personer som har vært noen dager for sen med innbetaling av NRKs lisensavgift. Da får man ikke forsinkelsesrenter, purregebyr, men STRAFFEGEBYR, som ligger langt over hva private kreditorer har lov å beregne seg. Og alle vet hva som skjer om skatt ikke betales i tide, da er fogeden på utleggsforretning og lønnstrekksforretning før du får snudd deg.

Begge deler er altså Staten. Staten med stor S. I den type saker der staten skal stille opp for sine borgere (altså hovedgrunnen til at vi har en offentlig sektor..), finnes det ingen kvaltetskrav, ingen absolutte frister, og ikke minst, ikke noen som har ansvar. Når vi har et forhold til Staten den andre veien er vi individuelt ansvarlig, all the way! Men bak disse statlige systemer skuler det seg mennesker, ekte mennesker som skal gjøre en jobb, men som av en eller annen grunn blir et "system". Kan vi få dratt noen ansvarlige ut av systemet og vise de fram? Hvem var det som ikke gjorde jobben slik at Hilde måtte selge TV'en? Det er noen bak der, og før de blir vist fram, skjer ingenting!

Skal et samfunn fungere, må borgerne selvsagt følge de regler vi via våre folkevalgte har satt opp, eller vil det ikke fungere. Men hvordan skal vi få det til å fungere andre veien? Sannelig ikke lett å vite, for det finnes INGEN som kan tilskrives ansvar for at borgerne får sine rettmessige ytelser, det være seg trygd, helse, trygghet (politi), eller rett og slett et svar fra en offentlig etat i rimelig tid. Når Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg står fram og snakker om speiselaget og behov for høy og høyere skatt er det til å bli kvalm av. Det er folket som spleiser på Statsbudsjettet som de koser seg med, men det er jaggu lite spleiselag når de skal komme opp med sitt bidrag, nemlig ytelser og service til de menneskene de hele tiden snakker om trenger dette spleiselaget for å få et verdig liv. Syns Kristin og Jens det er ok at folk må selge TV for å betale begravelse fordi Staten ikke klarer sin del av dealen som vi kaller "samfunnet"? Jeg håper valgkampen kan sette fokus på en offentlig sektor som fungerer så dårlig at folk må politianmelde de. Men dessverre er vel politet ikke istand til å ta imot anmeldelsen pga av personalmangel, mange egenmeldinger, forhandliger om mer lønn og mindre arbeid. Var det spleising du kalte det Jens? Ok, vi spleiser på å finansiere dine drømmer og visjoner, men hva får vi igjen? En offentlig sektor med ansvarsfraskrivelse, men med tilrøvelse av pensjonsgoder ingen andre får, arbeidstider ingen andre har, ansettelsestrygget vi bare kan drømme om osv. Fortell meg hva vi andre kan forvente i valgkampen i år, og ikke kom med flosklene igjen, snakk om Karin og de andre som ikke får det de har rett på!

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar